Niedawno otrzymałem kilka uwag na temat funkcjonalności forum i zastanawiałem się jak je rozwiązać. Rzuciłem temat Oskarowi i bardzo szybko okazało się, że funkcje których niektórym z forumowiczów brakuje są dostępne, lecz tak trudne do samodzielnego odszukania, że ciężko jest do tego dojść.
Funkcją której brakowało było "cytowanie selektywne", czyli cytowanie tylko kilku słów z całej wypowiedzi, co tworzy dodatkowe możliwości, w "manipulowaniu" wypowiedziami innych
PIERWSZY SPOSÓB
A więc tak... pierwszy krok to kliknięcie przycisku "ODPOWIEDZ", czyli standardowy krok by odpowiedzieć w danym temacie
Drugi krok, to zjechanie suwakiem w dół strony i odnalezienie posta osoby której słowa pragniemy zacytować. Kiedy go już odnajdziemy, zaznaczamy wybrane przez nas słowa, bądź wyrwany kontekst z całej wypowiedzi
i klikamy po prawej "Cytuj", tak jak na załączonym obrazku:
kiedy klikniemy "cytuj" słowa wskoczą nam w okienko odpowiedzi w znaczniku [ quote] i w naszym poście będzie to widoczne jako okienko innego koloru z napisem np "Patryk napisał ... " Tak jak o tutaj:
Patryk napisał(a):po polskiemu nie
A znacznik po kliknięciu "cytuj" będzie wyglądać tak:
DRUGI SPOSÓB:
1. Kliknięcie cytuj w oknie tematu zaraz obok posta osoby którą chcemy zacytować
2. Usunięcie niepotrzebnej według nas treści i dopisanie swoich kilku słów poniżej cytatu
Niestety sposób ten nie działa masowo. Czyli jeśli chcemy do naszej wypowiedzi wstawić więcej niż jeden "cycat", to pozostaje pierwsza opcja, albo bawienie się z "kopiuj/wklej"
Mam nadzieję że moje porady odnośnie "cycatów" są w miarę jasne
Jeśli nie to walcie śmiało