Poron(io)ne nasze gderanie :)

Re: Poron(io)ne nasze gderanie :)

Postprzez Sabina » poniedziałek, 6 maja 2013, 12:07

Będę bogatsza o parę haseł bo jest maj a ja jestem od lutego drugi raz na tym wykladzie. IDIOSYKRAZJA poznałam nowe słowo. Dobrze że chociaż gazetę mam tylko ciężko czytać w pierwszym rzędzie...
Sabina

Postprzez Ryszard Szwajcer » poniedziałek, 6 maja 2013, 12:41

To będziemy mogli sobie rękę podać z Januszem, bo on też w ząb nie rozumie, co pisze Darek 1 :lol:
Jeżeli szkoła, praca, mąż lub żona przeszkadzają Ci w nurkowaniu, rzuć to wszystko w diabły i zanuraj z nami!
Ryszard Szwajcer

Postprzez Jarek » poniedziałek, 6 maja 2013, 15:57

Sabina napisał(a): IDIOSYKRAZJA

A ja myślałem że mam spory zasób słów , ale tu , przyznaję , wymiękam. :oops:
Zapytaj panią czy wie co znaczy "wymiękam".
Jarek

Postprzez Sabina » poniedziałek, 6 maja 2013, 16:52

Oj,popełniłam niewielki błąd:
IDIOSYNKRAZJA: "szczególny nawyk", "zwyczaj ciała" – definiowana jako indywidualna właściwość lub cecha osoby lub grupy i jest często używana by wyrazić ekscentryzm lub osobliwość. Ten termin może też odnosić się do symboli. Idiosynkratyczny symbol dla jednej osoby ma jedno znaczenie, a dla drugiej zupełnie inne. Np. ostrze dla jednego może symbolizować wojnę, ale dla kogoś innego może ono symbolizować chirurgię. Zgodnie z tą samą zasadą lingwiści utrzymują, że słowa nie są tylko symbolami arbitralnymi, ale także bardzo idiosynkratycznymi.

Dalej nie ogarniam :D

Pewnie jakbym zapytała Panią czy wie to by mi rzuciła jakimś filozoficznym stwierdzeniem. Niestety muszę czekać z pytaniem do poniedziałku, gdyż nie wiem gdzie ma gabinet, kiedy dyżury a nawet nie mam bladego pojęcia jak się nazywa...
Sabina

Postprzez Jarek » poniedziałek, 6 maja 2013, 17:21

Zaiste bardzo ciekawa kwestia. Albowiem okazuje się że nasza Edenowa gromadka niewątpliwie posiadająca właściwość indywidualną , często niezrozumiałą dla świata zewnętrznego ma wielce idiosynkratyczny charakter , wyrażający się ekscentryzmem lub wręcz swego rodzaju osobliwością. Symboli to my za wiele nie używamy no chyba że pod wodą , i tu rzeczywiście też można dostrzec pewien idiosynkratyzm polegający na różnym rozumieniu pewnych symboli. Np. instruktor pyta ucznia : ile masz powietrza , a uczeń odpowiada: OK. Jak widać na tym przykładzie trudno jest mówić o arbitralności symboli przez nas używanych. Możemy zatem przyjąć iż nasze symbole noszą znamiona symboli idiosynkratycznych. ;)
Jarek

Postprzez Sabina » poniedziałek, 6 maja 2013, 17:24

Rozumiem, że wyczerpałeś tym jednym postem limit inteligentnego słownictwa na ten rok? :mrgreen:
Sabina

Postprzez Darek1 » poniedziałek, 6 maja 2013, 17:54

:lol: :lol: :lol:
Z NAMI OSIĄGNIESZ DNO.
Darek1

Postprzez Jarek » poniedziałek, 6 maja 2013, 17:59

Hm. No mam nadzieję że jeszcze w tym roku coś inteligentnego lingwistycznie uda mi się wymyślić , choć pewności to sam nie mam. Jeśli mój post został zrozumiany wyłącznie jako sarkazm , to błąd, choć i odrobiną sarkazmu nie byłem w stanie go nie okrasić :D Jak wspominałem, czy może nie, chętnie poznaję nowe terminy i nie obruszam się na inteligentne z pozoru słowa. Każda dziedzina życia czy to zawodowa czy naukowa posługuje się terminami często dla klas innych niż tej której dotyczą rzeczone terminy nie zrozumiałymi. Nie oznacza to jednak braku chęci ich poznawania bez względu na to czym zajmujemy się na codzień.
Darek1 napisał(a)::lol: :lol: :lol:

Co w tym śmiesznego ?
Jarek

Postprzez Darek1 » poniedziałek, 6 maja 2013, 18:01

A jednak nie wyczerpał. :lol:
Z NAMI OSIĄGNIESZ DNO.
Darek1

Postprzez Frogman » poniedziałek, 6 maja 2013, 18:24

No i kogoś tutaj najzwyczajniej pop... :lol:
Frogman